اصول اولیه به خواب رفتن کودک ها
مهم ترین روال خواب کودک چیست؟
مهمترین نکته در خصوص خواب یک کودک ثبات است. علیرغم اعتراض آنها با جمله «پنج دقیقه دیگر»، بچهها باید هر روز در یک ساعت معین به رختخواب بروند، بیدار شوند و برای چرت زدن اقدام کنند، حتی در تعطیلات و ایام آخر هفته. با یک روال ثابت، احتمال کمتری دارد که کودکان دچار مشکل در زمان خواب شوند و شانس بیشتری برای بهبود احساس خواب آلودگیشان دارند.
چه محیطی برای خواب کودک امن محسوب میشود؟
آکادمی اطفال آمریکا توصیه میکند برای سال اول، والدین در اتاق مشترک با نوزاد اما روی یک سطح جداگانه بخوابند. محیط خواب امن در سال اول ویژگی های زیر را دارد:
- در اتاق پدر و مادر است
- به پشت روی یک سطح سفت خوابیده
- در یک تخت یا گهواره که فقط شامل یک ملحفه محکم است
- هرگونه بالشت و پتوی اضافه، ضربهگیر، اسبابباری و… کنار کودک نیست
- ترجیحا کیسه خواب پوشیده باشد
رعایت بهداشت خواب کودک
رعایت بهداشت خواب به معنای “مسواک زدن قبل از خواب” نیست (هرچند که لازم است). این عبارت به عادت هایی اشاره دارد که خواب سالم را ترویج می کنند.عناصر اساسی بهداشت خواب عبارتند از:
- ایجاد یک محیط خواب خنک، آرام و تاریک
- پایبند بودن به زمان خواب ثابت
- ۸ ساعت قبل از خواب نوشیدنی های کافئین دار را محدود کنید
- اجتناب از استفاده از وسایل الکترونیکی حداقل یک ساعت قبل از خواب
رعایت بهداشت خواب در به خواب رفتن کودکان بسیار مهم است و با اجرای این عادات زودهنگام، فرزندان شما می توانند خواب با کیفیت مورد نیاز خود را داشته باشند.
همچنین بخوانید: فکر میکنم فرزندم مشکل خشم دارد…
چالشهای قبل از خواب کودک
چگونه می توانم در تغییر زمان خواب کودک ام کمک کنم؟
همه کودکان در حال رشد تحت تأثیر تغییر زمان جغرافیایی و فصلی قرار می گیرند، اما آنهایی که دیر به رختخواب می روند و دیر از خواب بیدار می شوند و کودکان مبتلا به اختلالات خواب، معمولاً بیشترین مشکل را دارند.
از قبل برنامه ریزی کنید و به فرزندان خود کمک کنید تا به آسانی از این مرحله بگذرند. قبل از تغییر ساعت، سعی کنید از زمان خواب و بیدار شدن فرزندتان در طول یک هفته، یک ربع یک ربع تغییر ایجاد کنید. برای موفقیت در این تغییر، با خاموش کردن تمام چراغها و وسایل الکترونیکی یک ساعت قبل از خواب، مطمئن شوید که نور کمتری در زمان خواب آنها وجود دارد (گوش دادن به موسیقی یا یک کتاب صوتی اشکالی ندارد، اما فقط در صورتی که نور وجود نداشته باشد). برای این کار میتوانید از چشم بند خواب استفاده کنید.
صبح، سعی کنید کودک خود را در معرض نور شدید قرار دهید تا هورمون خواب ملاتونین بدن او را خاموش کند. اگر ملاتونین در صبح خیلی زیاد باشد (در تاریکی بالاترین میزان است)، احتمالاً فرزند شما احساس گیجی می کند و پس از به صدا درآمدن زنگ مدرسه، مدت زیادی طول می کشد تا هوشیار شود.
مثل همیشه، مطمئن شوید که کودک شما به اندازه کافی می خوابد. نوزادان و کودکان نوپا که بدحال هستند یا گریه می کنند به خواب بیشتری نیاز دارند. برای انتقال آنها به زمان خواب زودتر، روال قبل از خواب باید آرام، تاریک و آرام بخش باشد.
چگونه می توانم کودک ام را بعد از تعطیلات به روال قبلی خواب برگردانم؟
تنظیم زمان خواب به خصوص پس از تعطیلات بسیار دشوار است، زیرا اغلب شامل تغییر زمان، فعالیت های دیرهنگام و فرصت های زیادی برای چرت زدن در ماشین، هواپیما یا قطار می شود. با این وجود، کلید حل مشکل اجرای برنامه منظم و ثابت است.
ممکن است گفتن این کار آسان تر از انجام آن باشد (و ممکن است کمی اعتراض داشته باشید – چه کسی می خواهد در تعطیلات زودتر به رختخواب برود؟)، اما حتی در سفر، سعی کنید به برنامه روزانه قبل از خواب خود پایبند باشید.
مهم نیست که چقدر خوب این کار را انجام می دهید، معمولاً تنظیم مجدد برنامه خواب کودک بعد از تعطیلات به زمان و صبر نیاز دارد.
چرا کودک من درست قبل از خواب بیشتر فعال است؟
دوره اوج هوشیاری کودک درست قبل از اینکه احساس خواب آلودگی کند اتفاق میافتد. به همین علت است که خوابیدن برای او سخت می شود .تلاش برای خواباندن کودک تا زمانی که با این هوشیاری بیش از حد مقابله نکنند فایده ای ندارد، اما رعایت بهداشت و روتین خواب می تواند این کار را انجام دهد. همچنین میتوانید با پر کردن این زمان با رفتارهای آرام و آرامشبخش مانند خواندن، ماساژ، رنگآمیزی یا گوش دادن به موسیقی ملایم، آنها را برای خواب آماده کنید.این فعالیتها، همراه با یک روال ثابت قبل از خواب، میتوانند به کودکان کمک کنند تا آرام شوند. به طور طبیعی در زمان مناسب احساس خوابآلودگی کنند و از مشکل خوابیدن جلوگیری کنند.
همچنین بخوانید: کودکم عزت نفس دارد؟
خواب بد کودک (کابوس) چیست و آیا می توانیم از آنها پیشگیری کنیم؟
کابوسها رویاهای ترسناکی هستند که مربوط به ترسهای کودک و به چالشهای رشدی کودک مرتبط اند واغلب او را از خواب بیدار میکنند. کابوسها اغلب پس از تجربه یک رویداد دشوار زندگی، مانند شروع مهد کودک، رخ میدهند.
برای جلوگیری از خواب بد شبانه، به کودک توصیه میکنیم از فیلمهای ترسناک، داستانها یا بازیهای ویدیویی به ویژه قبل از خواب اجتناب کند.
علاوه بر این، می توانید با کمی خلاقیت با این خواب های ترسناک مبارزه کنید. یک بطری اسپری را به عنوان «معجون ضد هیولا» قبل از خواب اسپری کنید یا یک «شیء جادویی» مانند یک حیوان عروسکی، پتوی امنیتی یا شکارچی خواب به کودک بدهید که از آنها محافظت کند و فقط اجازه دهد خواب های خوب بیایند.
چگونه می توانم به فرزندم کمک کنم بعد از یک کابوس دوباره بخوابد؟
کودکان معمولاً پس از یک کابوس هنوز خسته هستند و آماده خواب مجدد خواهند بود. آنها فقط قبل از انجام این کار به آرامش و اطمینان نیاز دارند. گاهی تنها چیزی که نیاز دارند یک در آغوش گرفتن ساده است. اما در مواقع دیگر، باید با ترس موجود کنار بیایید. برخی از کارهایی که می توانید برای کمک به خوابیدن فرزندتان پس از یک کابوس انجام دهید عبارتند از:
- به آنها یک شی امنیتی (مانند پتو یا حیوان عروسکی) بدهید تا به آرامش آنها کمک کند.
- یک چراغ کم نور بگذارید تا احساس امنیت کنند.
- در اتاق خوابشان را کامل نبندید.
- روز بعد در مورد کابوس بحث کنید تا ریشه ترس کابوس را کشف کنید و مطمئن شوید که چیزی آنها را آزار نمی دهد که از آن اطلاعی ندارید.
- برای خلاص شدن از شر کابوس ها کمی از تخیل استفاده کنید – صبح بیایید، کنار هم بنشینید و لحظاتی را صرف این کنید تا پایانی متفاوت برای خواب بد تصور کنید.
- از آنها بخواهید تصاویری از خواب بدشان بکشند، و سپس آن را دور بیندازند تا هر چیزی ترسناک را از بین ببرند.
با استفاده از این تاکتیک ها، باید بتوانید با هم به مقابله با کابوس ها بپردازید. با این حال، اگر کابوسها ادامه پیدا میکنند، شدید هستند یا اغلب خواب را مختل میکنند، باید با یک پزشک یا یک متخصص سلامت روان صحبت کنید.
تفاوت بین کابوس و وحشت شبانه هنگام خواب چیست؟
در حالی که کابوسها رویاهای ترسناکی هستند که بچهها را از خواب بیدار میکنند، وحشتهای شبانه که پاراسومنیا نیز نامیده میشود، در خواب عمیقی رخ میدهند که بیدار شدن از آن سخت است. وحشتهای شبانه میتواند برای والدین ترسناک باشد، زیرا بچهها ممکن است در حالی که کاملاً خواب هستند. فریاد بزنند، کتک بزنند یا حتی تخت خود را ترک کنند. وحشت شبانه در واقع یک اختلال ارثی است و بچه ها آن را به خاطر نمی آورند. با این حال، بچه ها تمایل دارند کابوس های خود را روز بعد به یاد بیاورند.
اگر کودک شما دچار وحشت شبانه است، برای شناسایی و به حداقل رساندن محرک های آن و اجرای شیوه های بهداشت خواب خوب تلاش کنید. محرک های رایج وحشت های شبانه عبارتند از آپنه خواب، گرمازدگی بیش از حد، خواب ناکافی و استرس. اگر پاراسومنیا مکرر یا شدید است، توصیه می کنیم آن را با یک متخصص خواب درمیان بگذارید.
نقاط عطف خواب کودک
چگونه می توانیم فرزندمان را به خوابیدن در اتاق خودش وادار کنیم؟
بعد از اولین سال مشترک در اتاق والدین خوابیدن (و ماندن) ممکن است برای کودک در اتاق خودش ماندن دشوار باشد. اما والدین می توانند این مقاومت را با جذاب و آشنا جلوه دادن اتاق جدید کاهش دهند. برای سهولت نقل مکان فرزندتان به اتاق جدید، می توانید:
- اشیاء آشنا، مانند حیوانات عروسکی، عکس، کتاب و پتو را در اتاق جدید قرار دهید.
- زمان خواب آنها را به اتاقشان منتقل کنید، تا آنها به خوابیدن در آنجا عادت کنند.
- روال زمان خواب و خوابیدن یکسان را حفظ کنید.
نگهداری از بچههای شب بیدار
وقتی کودک ام مدام از رختخواب بلند می شود چه کار کنم؟ چگونه می توانم او را تا صبح در رختخواب نگه دارم؟
بچه ها ذاتاً کاشف هستند. به همین دلیل است که به گفته دکتر استیسی سایمون، “این امری حیاتی است که از همان ابتدا قوانین اساسی را تعیین کنید؛ این را روشن کنید که فرزند شما باید تمام شب را در رختخواب خود بماند.” اما اگر فرزندتان همچنان اتاقش را ترک میکند، دکتر سایمون به شما توصیه میکند: “به او توجه زیادی نکنید – فقط او را به اتاقش برگردانید.” همچنین میتوانید از ابزارهای تقویتکننده مثبت یا ساعت «Okay to Wake» استفاده کنید، که وقتی بچهها اجازه خروج از اتاقشان را دارند، چراغ سبز نشان میدهد.
آیا دادن ملاتونین برای خواب کودک ام بی خطر است؟
سوزان هاینز، CPNP میگوید: «اگر کودکی مشکل خواب دارد، داروها یا مکملها را به عنوان اولین درمان توصیه نمیکنیم. در عوض، روی اجرای یک روال ثابت قبل از خواب و بهداشت خواب خوب تمرکز کنید، زیرا، حتی با ملاتونین این دو عنصر برای خواب خوب حیاتی هستند.
البته همهی راه حلهایی که تا اینجا پیشنهاد شد بهتر است همراه با آموزش درست مهارتهای زندگی به کودک باشد. یعنی خودش بتواند در چنین موقعیتهایی فکر کند، اهمیت خواب شبانه را درک کند و راه حلهای مختلف را امتحان کند. چرا که خودش میتواند بهترین و موثرترین راه را برای خودش پیدا کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و اجرای طرح کوچینگ از اینجا شروع کنید. همچنین میتوانید به صفحه ما در تلگرام و اینستاگرام سر بزنید.